Maňáskové divadlo (hravý příběh)

Jiřík by vždycky hodný chlapec. Možná i právě proto vstoupil do strany. Bylo zcela lhostejné, o jakou politickou stranu se jednalo. Jiřík měl čisté srdce a nezkalenou duši. Byl mladý a myslel, mluvil a konal opravdově. Jeho pravda byla totožná s programem jeho politické strany, a tak on i jeho strana prožívali nepopsatelné štěstí.

Miluše Pagáč

A tak se jednoho opravdu krásného dne objevilo Jiříkovo jméno na kandidátce jeho politické strany. Štěstí mu přálo, stálo na volitelném místě. A boží mlýny umlely pravdu: Jiřík byl zvolen do parlamentu. Mladý, nadějný, odhodlaný říkat pravdu, obhajovat pravdu, bojovat za pravdu. K tomu mu dopomáhala strana.

Jeho příjezd do Prahy byl téměř triumfální. Čekala na něj jedna z televizních společností, aby zachytila první den nejmladšího poslance parlamentu. Silný příběh pro diváka. Jiřík se usmíval, sliboval, oslovoval, tvářil se zodpovědně a důležitě, avšak skromně a pokorně, neboť věděl, že do parlamentu ho vyslaly tisíce voličů, ke kterým cítil velkou zodpovědnost. Spolu s kamerami prošel svou poslaneckou kancelář, svůj malý poslanecký byt, pod dohledem kamer složil svůj poslanecký slib.

Vyzbrojen perem, pastelkami a blokem vydal se Jiřík, stár jednadvacet let, bojovat za lepší zítřky pro všechny. Pln síly a nadšení vrhnul se do prvního úkolu. Na cestě k jeho splnění ho čekala hora dokumentů. Jiřík projevil radost, vyhrnul si rukávy a pustil se do práce. Jenže horu dokumentů nebyl schopen zdolat. Poctivě se snažil prokousat se všemi slovy, ale přestože obětoval tři dny a tři noci, neuspěl. Začínal mít pocit, že mu pravda uniká. Na jednání svého výboru se dostavil mrtvolně bledý. Byl odhodlán sebekriticky předstoupit a kát se, nabídnout rezignaci… Jaké však bylo jeho překvapení – ráno ve své kanceláři našel složky a v nich zpracovány všechny myšlenky, ke kterým měl dospět. Jiřík se zaradoval. Strana ho nenechala na holičkách. Strana mu, jako vždy, pomohla.

Jiřík sbalil složky a pln sil a optimismu vyrazil na jednání parlamentního výboru. Všiml si, že jeho kolegové mají stejné složky jako on. Jednání proběhlo hladce, všechny dobré a správné myšlenky byly prosazeny a Jiřík s pocitem dobře vykonané práce odcházel do parlamentní kantýny poobědvat.

A tak šel čas.

Jiřík s plným nasazením studoval stranické složky a projednával s naprostou vážností všechna závažná parlamentní témata.  Z poslaneckého platu si brzy našetřil na kvalitní vůz, kvalitní oblečení, kvalitní dovolené a kvalitní přítelkyni. Jiřík byl vždy hodný chlapec a takovým se nebe odvděčí.

Jiřík vplul do vyšších stranických struktur a příjemně se v nich zabydlel. Poctivě diskutoval, poctivě hlasoval, poctivě vysvětloval, poctivě se zodpovídal. Příkladný mladý politik. Jeho starší kolegové ho měli rádi, dobrácky si ho dobírali a radili mu v chlapských záležitostech.

Jednoho dne se ale Jiřík dopustil chyby. Všechno začalo nevinně. Skamarádil se se stejně starým politikem z opoziční strany. Chlapci dokládali napříč politickým spektrem dobré mezilidské vztahy a všichni starší a zkušenější politikové je v tom podporovali. Přestože jsme političtí rivalové, jako lidé spolu dokážeme vyjít, říkávali bodře. Avšak po jednom, trochu bláznivějším, večírku si chlapci vyměnili složky. Hloupý omyl. Jenže Jiřík si omylu všiml až po jednání. Když zavřel své složky, s hrůzou hleděl na znak a barvu opoziční strany. Zpočátku se vyděsil, ale pak si uvědomil, že všechny názory obsažené ve složce byly totožné s názory jeho strany. Nikdo proti tomu, co obhajoval, nevystoupil. V první chvíli se uklidnil a s úsměvem si složky se svým kamarádem vyměnil. Zkontroloval obsah složky a zjistil, že ta jeho má stejný obsah jako ta, kterou před chvílí vyměnil.

Ale pak se stalo něco, s čím Jiřík ani jeho strana nepočítali: Jiříka cosi napadlo. Proč jeho strana dostala stejné složky jako opozice? Jiřík, místo toho, aby podobné úvahy hodil za hlavu, se začal ptát. A na jeho proč neexistovala uspokojivá proto. Úsměvy, dříve tak bodré, v jeho přítomnosti tuhly. Zanedlouho se dozvěděl, že je mladý a nezkušený a nemůže proto všechno posoudit v souvislostech. Jiřík přestal být zván na klíčová jednání a klíčové večírky. Zjistil, že na budoucí kandidátce už pro něj není místo. Šance potřebují i jiní mladí nadějní politici. Jiříka opustili opoziční kamarádi, pak straničtí kamarádi, opustila ho přítelkyně a pak ho zřejmě opustilo i štěstí.

Když se po čtyřech letech svého působení v parlamentu balil, nemohl si už ani vzpomenout, proč se vlastně do kanceláře poslance parlamentu dostal. Možná se kdysi domníval, že změní svět.

Teď kancelář čeká na jiného mladého nadějného politika. Snad se nebude tolik ptát. A to byl Jiřík vždycky tak hodný chlapec.

Autor: Eva Tvrdá | pondělí 11.4.2011 20:19 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část třetí: Vodní svět

K Pobaltí samozřejmě patří živel s názvem Baltské moře, borové pobřežní lesy, velmi, velmi dlouhé pláže, nesmírně jemný světlý písek a ryby, ryby, ryby. Přičemž platí: čím menší vesnice, tím lepší "ryba smażona".

9.8.2023 v 15:20 | Karma: 12,23 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část druhá: Cihlová gotika

K Pobaltí určitě patří procházka cihlovou gotikou, hrázděné domy a atmosféra, která inspirovala v 19. a na počátku 20. století stavitele ve Slezsku.

8.8.2023 v 8:38 | Karma: 11,04 | Přečteno: 304x | Diskuse| Kultura

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část první: Kašubština

V Evropě žije několik malých národů, jejichž řeč je uznávaným jazykem, i když to není jazyk úřední. Jedním z těchto národů jsou Kašubové.

7.8.2023 v 10:11 | Karma: 13,28 | Přečteno: 457x | Diskuse| Kultura

Eva Tvrdá

Sedm divů Bretaně - div sedmý: Hortenzie

Bretaň je proslulá proměnlivým a deštivým počasím. Chvíli svítí slunce, vzápětí se přiženou mračna a dá se do deště.

20.7.2023 v 18:45 | Karma: 17,26 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Eva Tvrdá

Sedm divů Bretaně - div šestý: Megality

Seismologicky nejstarší území Francie, Bretaň, od nepaměti fascinuje megality, menhiry, dolmeny a dalšími kamennými útvary, které vybudovala v době kamenné neznámá civilizace.

19.7.2023 v 7:36 | Karma: 12,88 | Přečteno: 231x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 725x
Prozaička. www.evatvrda.cz