Dobrý byznys (povídka)

8. 05. 2012 20:45:00
František opatrně vyhlédl zpoza rohu a ostražitě zhodnotil situaci. Žena vytáhla z peněženky desetikorunu, vložila ji do otvoru u nákupního vozíku a zasunula ji. Zásuvka s mincí cvakla, uvolnila řetěz na vozíku a žena s vozíkem zamířila do útrob supermarketu. František si ji spokojeně prohlédl a zapamatoval.

Dnes bude mít dobrý den. Cítil to v kostech. Stačí počkat, až nakupující přeloží obsah vozíku do auta. V tom okamžiku už musí u vozíku stát František a velmi zdvořile říct: „Dobrý den, mohu vám odvézt vozík?“ Oslovená nebo oslovený přikývne a deset korun zálohy z vozíku připadne Františkovi. Tohle parkoviště s nákupními vozíky je dobrý byznys.

Láďa se zahleděl na muže žebrajícího o desetikoruny z vozíku a ošil se. Socka. Vlastně horší než socka. Tenhle snad ani nepobírá žádné dávky.

Láďa uchopil svůj krumpáč a pustil se do kopání. Hlína se pod zásahy jeho krumpáče bortila a prohlubeň v zemi se zvětšovala. S chutí odstraňoval hlínu z výkopu a těšil se na zítřejší výplatní den. Nemusí žebrat, nemusí se ponižovat, má práci. A firma, u které teď dělá, je solidní. Platí, jak má, a zabezpečuje, co má. Láďu potkal dobrý byznys.

Antonín zaparkoval u supermarketu, zahleděl se na kopáče hlíny před sebou a ošil se. Socka. Dělat tuhle práci není žádná výhra.

Antonín vystoupil z otřískané dodávky, popotáhl si montérky a vběhl do supermarketu pro malou svačinu. Být živnostník a umět řemeslo je to nejlepší, co člověka může potkat. Dře sice od rána do večera, leckdy i o víkendech, ale dře sám na sebe. Řemeslníka lidi potřebovali, potřebují a budou potřebovat. Prostě – dobrý byznys.

Karel zaraženě hleděl na muže u regálu s pečivem, jak zmateně těká mezi houskami a rohlíky, a ošil se. Socka. Chodit dopoledne v montérkách do obchodu může opravdu jen socka.

Setřel ze svých tmavých kalhot neexistující smítko a pokračoval v počítání a rovnání instantních polévek. Kriticky zkoumal vzhled papírového regálu. Když se zdálo, že je spokojen, přešel k instantním omáčkám. Jako vedoucí prodeje se musí hodně otáčet, ale práce ho baví a dost dobře živí. Pracuje v teple, po prodejnách jezdí služebním autem, k dispozici má služební notebook a služební mobil. Spokojeně si uhladil na krátko zastřižené vlasy a srovnal designové brýle. Dobrý byznys.

Bohdan obloukem obešel muže zamilovaně hledícího na instantní polévky a omáčky a ošil se. Socka. Trávit život mezi sáčky instantních potravin musí být projevem čistého zoufalství.

Bohdan spěchal do svého nového ateliéru. Focení byla jeho vášeň, jeho život a dokonce občas i jeho byznys. Za chvíli bude fotit tmavovlasou modelku pro reklamní kampaň kolem železa. Bohdan miloval svou práci, své vytahané pruhované triko, své džíny, svůj objektiv a svou svobodu.

Naházel do vozíku balíčky mysli, k tomu pár lahví mléka, pár kelímků jogurtu, červené víno a nějaké ovoce. Nákup sbalil do batohu, ten si přehodil přes rameno a dychtivě zamířil do ateliéru. Čekal na něj moc dobrý byznys.

Bruno ukázněně zastavil své auto na červenou. Upřeně se zahleděl na muže v pruhovaném triku a v džínách přecházejícího po přechodu a ošil se. Socka. Potloukat se po ulici v džínách s batohem přes rameno a vypadat, že každá koruna je pekelný výdaj, Bruna děsilo.

Pohladil pohledem svou tašku s notebookem a usmál se. Dospěl k vyřešení úkladného technického zádrhelu významného projektu a to ho nesmírně hřálo. Technika vítězí. Všude.

Báječně naladěn mířil do kanceláře. Ještě včera to tak nevypadalo, ale tenhle významný projekt za několik milionů pro něj bude velmi dobrý byznys.

Marek riskantně předjel auto řízené zakřiknutým mužem v brýlích a uklidnil se. Socka. Jezdí v octavii a neumí šlápnout na plyn.

Marek nadlimitní rychlostí projel rušnou ulicí a zastavil až před závorou u vjezdu do podzemního parkoviště. Identifikoval se otiskem svého prstu a závora vyjela nahoru. Marek se znovu rozjel a přistál na svém parkovacím místě. Pak vyjel výtahem do nadzemí a zamířil do kavárny. Usmál se. Všichni tady měli dobrý byznys. Značkové tmavomodré obleky, bílé košile, hedvábné kravaty v pastelových barvách, na rukou značkové hodinky, dioptrie voperované rovnou do očí, těla vypěstovaná formováním ve fitness a relaxací ve wellness, vlasy stříhané u špičkových kadeřníků, mobily a notebooky s neuvěřitelnou spoustou funkcí.

Přiblížila se devátá hodina. Všichni rychle dopili své kávy a zamířili do svých kanceláří. Budou tvrdě pracovat dvanáct, možná čtrnáct hodin. Pak půjdou posilovat, plavat, nebo na poradu do baru. V sobotu povinně golf a hra na dokonalé rodiny a dokonalé pracovní týmy. Neděle možná volno a od pondělí zase znovu pěkně do kanceláří dělat dobrý byznys.

V kavárně zůstal osamělý muž. Neměl značkové oblečení, nenosil hodinky a jeho mobil byl zastaralý. Četl noviny, popíjel kávu a rovnal si myšlenky. Mohl si noviny, kávu a přemýšlení dovolit. Nedávno prodal svou firmu. Budoval ji dvacet pět let a byla plná špičkových hochů v tmavomodrých značkových oblecích se vším, co k tomu patřilo. Hodnota firmy se vyšplhala hodně vysoko. Proto se rozhodl udělat to, o čem celý život snil. Napíše knihu. S názvem si nedělal starosti, byl naprosto jasný: Dobrý byznys.

Autor: Eva Tvrdá | úterý 8.5.2012 20:45 | karma článku: 22.32 | přečteno: 1123x

Další články blogera

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část třetí: Vodní svět

K Pobaltí samozřejmě patří živel s názvem Baltské moře, borové pobřežní lesy, velmi, velmi dlouhé pláže, nesmírně jemný světlý písek a ryby, ryby, ryby. Přičemž platí: čím menší vesnice, tím lepší "ryba smażona".

9.8.2023 v 15:20 | Karma článku: 12.23 | Přečteno: 247 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část druhá: Cihlová gotika

K Pobaltí určitě patří procházka cihlovou gotikou, hrázděné domy a atmosféra, která inspirovala v 19. a na počátku 20. století stavitele ve Slezsku.

8.8.2023 v 8:38 | Karma článku: 11.04 | Přečteno: 251 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část první: Kašubština

V Evropě žije několik malých národů, jejichž řeč je uznávaným jazykem, i když to není jazyk úřední. Jedním z těchto národů jsou Kašubové.

7.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 406 | Diskuse

Eva Tvrdá

Sedm divů Bretaně - div sedmý: Hortenzie

Bretaň je proslulá proměnlivým a deštivým počasím. Chvíli svítí slunce, vzápětí se přiženou mračna a dá se do deště.

20.7.2023 v 18:45 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.60 | Přečteno: 127 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 199 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 132 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...