Bazén (povídka)

20. 05. 2012 22:50:00
Voda v bazénu se hebce leskla a poskytovala úlevu. Vilma se soustředila na pravidelná tempa. Od poslední operace jejího srdce uplynulo několik týdnů a pořád se ještě cítila slabá. Chtěla zesílit a věřila, že voda ji vrátí životu.

Vilmě bylo sedmdesát let a celý život pracovala jako lékařka. Její plavecká dráha končila v místech, kde ještě dokázala nohou nahmátnout dno. Měla strach z náhlé slabosti, ta se jí mohla stát osudnou. Plavala tam a zpět v prostoru pro neplavce a přemítala o tom, zda ještě někdy najde odvahu plavat v hlubinách. Věřila ve vodu. Bez ní nebylo života. A Vilma chtěla vodu a chtěla život, ale potřebovala vědět, že kdykoliv, bude-li to třeba, ucítí pod nohama pevnou zem.

Pohled na hodiny její úvahy přerušil. Čas, který si vymezila, uplynul. Zamířila ke schodišti a opatrně vystoupala z bazénu. Cítila se dobře. Voda ji znovu uzdraví.

Eva zděšeně pozorovala starou ženu vycházející po schodech z bazénu. Opatrné pohyby, ohnutá záda, nejistota a námaha v každém svalu. Eva se ošila. Kolik té ženě může být? Sedmdesát? Sedmdesát pět?

Eva prorazila pevným tempem hebkou hladinu bazénu. Bylo jí padesát let a rehabilitovala po úrazu. Ještě před pár týdny chodila hůř než žena, která ji před chvílí vyděsila. Teď chtěla plaváním a cvičením vrátit svému tělu předúrazovou pružnost a zřejmě chtěla i zvrátit čas. Cosi hluboko v ní se smálo: snaž se, jak chceš, pružnost se nevrátí a čas se nezvrátí. Voda ji ale hebce laskala a obnovovala v ní život. Věřila, že ji vrátí do hry.

Alice bez povšimnutí minula tmavovlasou ženu plavající soustředěně pomalými tempy tam a zpět. Alice měla na očích plavecké brýle, na hlavě plaveckou čepici a ukázněně pravidelnými tempy plavala. Nádech, ponor, výdech, vynoření. Napjaté svaly, bušení srdce, zrychlený dech. Třicet minut aerobního pohybu mezi dvěma poradami v pondělí, večerní masáž a solárium v úterý, ranní běh v parku ve středu, pauza ve čtvrtek a přes víkend cyklistika. Čtyřicetiletá manažerka Alice si sportem tužila svou fyzickou krásu. Pondělní plavání milovala. Voda byla přítelkyně, nadlehčovala a odplavovala starosti. Nádech, ponor, výdech, vynoření... Očistný vodní svět.

Karla se plácala se svou malou dcerkou v bazénku pro děti a se závistí sledovala ženu brázdící dráhu pro kondiční plavání. Tam a zpět, tam a zpět... Karla cítila v každé buňce svého těla napětí. Alespoň na chvíli zakusit slast svobodného pohybu...

„Janičko,“ oslovila svou malou dcerku, „ty se teď hezky posadíš tam na tu vyhřívanou sedačku a budeš se dívat, jak maminka plave.“

Janička zvedla k mamince své velké světlé oči a fňukla.

„Sama?“

„Sama. Jsi už velká holka, jestli budeš hezky sedět, dostaneš pak párek v rohlíku. S kečupem.“

„Tak jo.“

Janička vycapkala z bazénku, usedla způsobně na vyhřívané sedátko zapuštěné do zdi a Karla seběhla po schodech do bazénu. Zadívala se ostře proti hebké vodní hladině, prudce ji rozrazila prvním tempem a ladně se ponořila. Buňky jejího těla se blaženě uvolnily. Slastný vodní svět.

Dvanáctiletá copatá Terezka zatoužila umět plavat jako paní, která proti ní vystřelila od schodiště. Terezka se moc snažila, ale při plavání polykala andělíčky.

„Přidej, přidej,“ volal na ni tatínek, který plaval stále před ní.

Přidávala a přidávala, snažila se a snažila, ale cítila, že tatínek pořád není spokojený. Měla tatínka moc ráda a moc si přála, aby měl moc rád i on ji. Jenže plavala pomalu, lyžovala neobratně, bruslila mizerně a na kole svému sportovnímu otci nestačila vůbec. Chvíle s tatínkem byly vzácností. Terezčini rodiče se rozvedli a Terezka žila s maminkou. Pondělky patřily tatínkovi. Bral ji na plavání a Terezce se zdálo, že plavání jí jde ze všech sportů nejlépe. A tak Terezka plavala a plavala a doufala, že jednoho krásného dne projeví tatínek vůči ní uznání. Voda jí pomůže.

Čtyřletá Anetka stála na startovním bloku a netrpělivě čekala, až copatá holka pod ní odplave. Anetka ráda skákala do bazénu. Nadechnout se, vyskočit a bác, jako bomba prolomit vodní hladinu a zpomaleně padat a padat až ke dnu, pak se odrazit a vystřelit vzhůru nad hladinu.

Copatá holka odplavala. Anetka zamávala své těhotné mamince a radostně skočila do vody. Báječný vodní svět!

Její sestřička spokojeně plavala v obrovském břiše své matky, bezstarostně si cucala palec u ruky a vychutnávala si opravdový vodní svět. Dny měla sečteny. Zítra se poprvé nadechne a ucítí pod sebou pevnou zem. Dokonalý vodní svět bude navždy už jen hledat. Nejspíš v bazénu s hebkou vodní hladinou.

Autor: Eva Tvrdá | neděle 20.5.2012 22:50 | karma článku: 12.95 | přečteno: 1022x

Další články blogera

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část třetí: Vodní svět

K Pobaltí samozřejmě patří živel s názvem Baltské moře, borové pobřežní lesy, velmi, velmi dlouhé pláže, nesmírně jemný světlý písek a ryby, ryby, ryby. Přičemž platí: čím menší vesnice, tím lepší "ryba smażona".

9.8.2023 v 15:20 | Karma článku: 12.23 | Přečteno: 247 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část druhá: Cihlová gotika

K Pobaltí určitě patří procházka cihlovou gotikou, hrázděné domy a atmosféra, která inspirovala v 19. a na počátku 20. století stavitele ve Slezsku.

8.8.2023 v 8:38 | Karma článku: 11.04 | Přečteno: 251 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část první: Kašubština

V Evropě žije několik malých národů, jejichž řeč je uznávaným jazykem, i když to není jazyk úřední. Jedním z těchto národů jsou Kašubové.

7.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 406 | Diskuse

Eva Tvrdá

Sedm divů Bretaně - div sedmý: Hortenzie

Bretaň je proslulá proměnlivým a deštivým počasím. Chvíli svítí slunce, vzápětí se přiženou mračna a dá se do deště.

20.7.2023 v 18:45 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 150 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 206 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...