Týden slezských měst: Město se zaniklým jádrem

Řada slezských měst vyrostla náhle a divoce během 19. století. Průmyslový rozvoj se stal hnací silou novodobého osidlování.

Z malých zemědělských obcí se v řádu desítek let stávaly mnohonárodnostní nepřehledné aglomerace. Divoký rozvoj Slezska přinesl samozřejmě celou řadu velmi složitých sociálních situací, jaké v historii jiných regionů nenalezneme.

Velmi zvláštně například vzniklo město Karviná.

Slezská vesnice Karviň se postupně díky těžbě uhlí rozrostla natolik, že byla v roce 1923 povýšena pod názvem Karvinná na město. V bezprostřední blízkosti však už ve 14. století město vzniklo, byl jím Fryštát, město s hradem, později empírovým zámkem, s velkým náměstím i velkým kostelem, původně gotickou bazilikou, později stavebně upravovanou.

V roce 1939 byla obě města spojena v dvojměstí Karwin-Freistadt. Po roce 1945 města zůstala spojena a dostala název Karviná.

Ve 2. polovině 20. století se Karviná postupně rozrůstala o další obce z okolí, které k městu byly přičleňovány. V roce 1880 měla původní Karviná přes 5000 obyvatel, o sto let později pak město dosáhlo svého populačního vrcholu počtem obyvatel 78 334.

Dnes v Karviné žije okolo 55 000 lidí, avšak struktura města se zásadně proměnila.

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné

Jádrem města už není původní Karviná. Tato městská část se začala od 50. let 20. století kvůli poddolování propadat, a proto byla postupně demolována. Svědkem tohoto procesu se stal Kostel sv. Petra z Alkantary. Tento kostel je v důsledku poddolování silně nakloněn, budova oproti původnímu stanovišti poklesla o 34 metrů. Kostel je dnes nakloněnější než proslulá šikmá věž v Pise.

Z původní Karviné postupně život zmizel. Poddolování ohrozilo i další městské části, avšak žádná z nich zcela nezanikla.

Centrem Karviné se stala městská část Fryštát. Tvoří ji opravený empírový zámek, náměstí s udržovanými měšťanskými domy, zámecký park se slepým ramenem Olše, areál Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity a další nová výstavba.

Velmi známou se stala i karvinská část Darkov. V Darkově baron Jiří Bees z Chrastiny prováděl v roce 1862 vrty s cílem najít na svém panství ložiska uhlí. Místo uhlí však ze země vytryskl gejzír slané vody s výraznými léčivými účinky. Z Darkova se nestal těžební areál, ale lázně, které slouží svému účelu dodnes.

Karviná byla při těžbě uhlí zcela zlikvidována, původní obec zůstala už jen v názvu tohoto slezského města. Jádro města Karviné se přesunulo do historického Fryštátu, na který navazuje lázeňský Darkov a řada dalších rozlehlých městských částí sídlištního typu.

Zásoby uhlí v části Karviná stále jsou. Bývalá městská část na povrchu dnes nese příznačný název: Karviná-Doly.

Náměstí v Karviné Fryštátě
Zámek Fryštát v Karviné
Kostel Povýšení sv. Kříže ve Fryštátě
Budova Slezské univerzity v Karviné
Golfové hřiště Lipiny v Karviné
Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné
Karviná

 

Autor: Eva Tvrdá | pátek 4.8.2017 11:30 | karma článku: 16,55 | přečteno: 722x