Eva Tvrdá

Města v českém Slezsku 3

24. 09. 2017 10:27:48
České Slezsko je lidnatou zemí s mnoha velkými městy, v nichž žije téměř půl milionu lidí. Při poznávání Slezska však mají zásadní význam města do 10 000 obyvatel, tedy města malá.

Na těchto malých městech totiž můžeme vysledovat typické rysy jednotlivých oblastí.

Velká města českého Slezska jsou různorodá. Liší se od sebe nejen způsobem vzniku a různým dopadem moderní historie, ale i životním stylem svých obyvatel. Každé z velkých měst českého Slezska si žije samo pro sebe. V případě malých měst tohoto regionu však lze vystopovat jiný trend.

Malá města v českém Slezsku vytvářejí skupiny typické pro dané teritorium.

Východní část českého Slezska byla od středověku hranicí mezi českými a polskými zájmy. V moderní době oblast poznamenal prudký rozvoj těžkého průmyslu. K malým městům tohoto regionu patří Jablunkov, nejvýchodnější město českého Slezska, které leží uzavřeno v průsmyku mezi Moravskoslezskými a Slezskými Beskydami, a města Vratimov, Šenov, Petřvald a Rychvald.

Jihozápadní české Slezsko má naprosto jiný charakter. Jde o území, z něhož bylo po druhé světové válce odsunuto mnoho obyvatel, některé části tohoto území ale byly původně osídleny i slovanským obyvatelstvem, a tak kontinuita osídlení zde byla do jisté míry zachována. Mezi malá města této oblasti Slezska patří Hradec nad Moravicí, Vítkov, Odry a Bílovec. Vzniklo zde také město Studénka, ale toto město se svým charakterem podobá spíše městům východní části českého Slezska.

Další výraznou oblastí v českém Slezsku je Hlučínsko, které jako jediné území dnešního českého Slezska bylo v roce 1742 od tehdejšího rakouského Slezska odtrženo a do roku 1920 se vyvíjelo jako součást Pruska a později Německa. Téměř dvě století příslušnosti k jinému státnímu útvaru vytvořilo z Hlučínska jedinečné území. Slovanské obyvatelstvo přijalo německé kulturní a společenské zvyklosti a vytvořilo svébytnou místní kulturu. Na Hlučínsku najdeme tři města: Hlučín, Kravaře a Dolní Benešov.

Zvláštní pozornost si v oblasti českého Slezska zasluhuje malé město Klimkovice. Jedná se o město z konce 14. století, které v této oblasti bývalo až do poloviny 20. století jediným ryze českým městem.

V okolí Bruntálu nalezneme jinou skupinu měst. Bruntálsko bylo až do roku 1945 osídleno Němci a to se projevilo nadšeným přijetím Mnichova a následnou loajalitou k Německu. Během války ve městech na Bruntálsku vznikly zajatecké tábory, v samotném Bruntále dokonce fungoval i vedlejší tábor osvětimského tábora. V roce 1945 se tato oblast připravovala za účasti civilního obyvatelstva na těžké boje, ke kterým pak opravdu došlo. Wehrmacht se na Bruntálsku urputně bránil, a tak města byla boji hodně poškozena, následně pak byla rabována a terorizována. Kromě Rudé armády se zde pohybovali tzv. komisaři a tzv. partyzánské oddíly z vnitrozemí. Období teroru ukončil odsun místního obyvatelstva. Do zničené a vyrabované oblasti pak přicházeli noví osadníci, kterým život v nových domovech nesmírně ztěžovaly náročné klimatické podmínky. Města Horní Benešov, Vrbno pod Pradědem a Andělská Hora leží v nadmořské výšce 500 – 600 metrů. K těmto městům můžeme přiřadit i Město Albrechtice, které sice neleží tak vysoko jako ostatní města Bruntálska, ale charakterem do oblasti zapadá.

Poslední skupinu měst tvoří tři malá města v nejsevernějším výběžku českého Slezska. Jsou to Javorník, Vidnava a Žulová. Tato města byla až do roku 1945 pod silným vlivem Německa, protože výběžek, v němž tato města leží, byl ze tří stran Německem doslova obklopen. Díky zvláštní historii a nádherné přírodě vznikl v nejsevernější části českého Slezska specifický svět, jaký jinde nenajdeme.

Méně známou stránkou českého Slezska je lázeňství, které tady má velmi dlouhou historii a které ovlivnilo a dosud ovlivňuje život několika měst.

Vydejme se tedy od zítřka v posledním Týdnu slezských měst poznávat malá města českého Slezska. Začneme místy, která dokáží navrátit zdraví, pak budeme pokračovat jednotlivými oblastmi a jejich malými městy a na závěr si projdeme hranici mezi Moravou a Slezskem.

Autor: Eva Tvrdá | karma: 20.88 | přečteno: 511 ×
Poslední články autora