Týden slezských měst 3: Jihozápad Slezska

27. 09. 2017 18:27:54
V jihozápadní části Slezska leží několik menších měst, která mají zvláštní charakter. Vstup do této části Slezska tvoří malé město s názvem Hradec nad Moravicí.

Hradec nad Moravicí, stejně jako ostatní města této oblasti, patří mezi města do 10 000 obyvatel. Samotný Hradec nad Moravicí leží jen 9 kilometrů jižně od Opavy a v dobách vrcholného středověku byl daleko významnější lokalitou než Opava. Tehdy stál nad Moravicí mohutný hrad, jehož zdi poskytly na nějakou dobu domov i samotné královně Kunhutě, když ovdověla.

Od těch dob se ale situace změnila, z Opavy se stalo jedno nejznámějších měst Slezska a Hradec nad Moravicí je malým městem ve stínu nádherného zámku zasazeného do přírodně-krajinářského lesoparku.

Nedaleko Hradce nad Moravicí leží další malé slezské město, Vítkov. Název města je spojován se jménem Vítka z Kravař, který zřejmě toto město v hlubokých lesích Nízkého Jeseníku založil. Město se od počátku vyvíjelo jako centrum zemědělské oblasti, v době průmyslové revoluce se pak město profilovalo jako jedno z center textilní výroby.

Jižněji od Vítkova, přímo na hranici Moravy a Slezska, leží Odry. Od samotného založení toto město těžilo z výhodné polohy na řece Odře. V počátcích města stojí osada Vyhnanov, která byla založena jako místo obrany hranice, a tak není divu, že její obyvatelé byli považováni za vyhnance, možná mnozí z nich do této lokality skutečně vyhnáni byli. Slovanská osada Vyhnanov byla zničena mongolským vpádem a zanedlouho poté na pravé straně Odry založili němečtí osadníci město, které vyrostlo v poměrně významné sídlo oblasti.

Odrám ve významu konkuroval severněji položený Bílovec. Při letmém pohledu na mapu této oblasti bychom mohli mezi slezská města zařadit i Fulnek, který leží mezi Odrami a Bílovcem, avšak Fulnek je městem severomoravským. Zemská hranice v těchto místech vytvořila tzv. fulnecký výběžek. Bílovec však mezi slezská města patří.

Město Bílovec bylo založeno poněkud později než Vítkov nebo Odry, ale jeho počátky jsou také spjaty se středověkem. Bílovec je zasazen do krajiny Oderských vrchů, které jsou součástí Nízkého Jeseníku. Jádro města leží na kopci, k němuž se prudce stoupá z údolí kolem říčky Bílovky. Velkému náměstí dominuje gotický kostel s renezanční věží a půvabná renezanční radnice, je zde řada dalších malebných domů, za náměstím se nachází opravený zámek. Bílovec, tak jako další podobná města, zasáhla průmyslová revoluce vznikem továren. Z nich byla nejvýznamnější firma Massag, která byla v Bílovci založena již v roce 1828 a pod stejnou značkou podniká po celém světě dodnes.

Posledním městem z této části českého Slezska je Studénka, která se z okolních měst vymyká tím, že status města získala až v roce 1959. Studénka vznikla spojením dvou větších obcí Studénky a Butovic a stala se moderním a dynamickým městem. Jádro města tvoří náměstí s nákupní zónou a budovou městského úřadu. Studénka je městem sídlištního typu a svým charakterem se podobá průmyslovým městům z východní části českého Slezska. Od ostatních měst jihozápadního českého Slezska se odlišuje i tím, že se jedná o obec osídlenou od počátků většinově českým obyvatelstvem.

Vítkov, Bílovec i Odry byly naopak ještě v první polovině 20. století většinově osídleny Němci. Tato města byla v roce 1945 z velké části drasticky poničena osvobozovacími boji, wehrmacht se v těchto místech urputně bránil, a tak řada budov byla poškozena nebo naprosto zničena. Po bojích následoval odsun většiny místního obyvatelstva a následné dosidlování z vnitrozemí. Tyto rány jsou patrné dodnes.

Hradec nad Moravicí nebyl sice většinově Němci osídlen, ale zastupitelstvo města Němci ovládali a vyvíjeli na obyvatele silný germanizační tlak. Po válce se město díky zámku etablovalo mezi exkluzivní místa moravskoslezského kraje, a tak rány nejsou již tak patrné. Podobně je tomu v Odrách, kde svou roli sehrál jednak průmysl a jednak to, že majitelem panství byl ještě na počátku 20. století polský rod Potockich a ten podporoval české obyvatelstvo z okolních obcí, především tím, že je přednostně zaměstnával. Tato kontinuita spolu s vlivem průmyslu pravděpodobně v Odrách atmosféru celého města zlepšovala.

Bílovec a obzvláště Vítkov se však s následky historie 20. století potýkají dodnes. V obou městech žije mnoho lidí, kterým nesejde na místě, kde žijí. Přestože je v Bílovci i ve Vítkově patrná obrovská snaha město zvelebit, nedaří se vše tak jako v jiných městech českého Slezska. Je zde hodně zanedbaných a dokonce i rozbitých domů, městský život jako by ustrnul, náměstí, přestože jsou opravená, působí tísnivě. Ti, kteří se snaží z těchto měst vytvořit příjemný domov, tady mají ztíženou práci, mnohdy dokonce jejich práce vypadá jako marná.

Města v jihozápadním českém Slezsku jsou vzhledem k jiným městům v českém Slezsku malá. V Hradci nad Moravicí žije zhruba 5 500 obyvatel, ve Vítkově přes 6 000, v Bílovci a v Odrách přes 7 000 obyvatel, ve Studénce pak necelých 10 000 lidí.

Města této části českého Slezska jsou zasazena do nádherné přírody Nízkého Jeseníku, do oblasti, kde pramení řeka Odra. Každé z těchto měst si žije samo pro sebe. Navzájem jsou oddělena přírodou, která tady vytváří tiché a tajemné scenérie, jimiž není snadné k místním proniknout.

Autor: Eva Tvrdá | středa 27.9.2017 18:27 | karma článku: 13.84 | přečteno: 402x

Další články blogera

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část třetí: Vodní svět

K Pobaltí samozřejmě patří živel s názvem Baltské moře, borové pobřežní lesy, velmi, velmi dlouhé pláže, nesmírně jemný světlý písek a ryby, ryby, ryby. Přičemž platí: čím menší vesnice, tím lepší "ryba smażona".

9.8.2023 v 15:20 | Karma článku: 12.23 | Přečteno: 247 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část druhá: Cihlová gotika

K Pobaltí určitě patří procházka cihlovou gotikou, hrázděné domy a atmosféra, která inspirovala v 19. a na počátku 20. století stavitele ve Slezsku.

8.8.2023 v 8:38 | Karma článku: 11.04 | Přečteno: 251 | Diskuse

Eva Tvrdá

Baltský triptych - část první: Kašubština

V Evropě žije několik malých národů, jejichž řeč je uznávaným jazykem, i když to není jazyk úřední. Jedním z těchto národů jsou Kašubové.

7.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 406 | Diskuse

Eva Tvrdá

Sedm divů Bretaně - div sedmý: Hortenzie

Bretaň je proslulá proměnlivým a deštivým počasím. Chvíli svítí slunce, vzápětí se přiženou mračna a dá se do deště.

20.7.2023 v 18:45 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...