Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P73e41t57r 10K94a29r51a19s

4. 8. 2017 22:40

Cimrmanovci ve hře "Dlouhý, Široký a Krátkozraký" uvádějí zajímavou myšlenku italského badatele, že "...Cimrman by se dal přirovnat k sopce, která svou činností zasypala sama sebe." Po přečtení článku jsem si ujasnil, jak to s tou Karvinou (městem, existujícím jako město od roku 1923) vlastně je: je to s ní podobně. Svou vlastní činností v oblasti hornictví Karviná zlikvidovala sama sebe. Skutečná Karviná se propadla, až na zmíněný kostel. Sousední město Fryštát se vzdalo svého názvu (Fryštát) a bylo přejmenováno na Karvinou I.Okolo Fryštátu, teď už Karviné I. se rozrostla v šíř i v dál Karviná římská 3, 4, 5, 6, 7 až 8.

Jak si laskavý čtenář mého příspěvku všiml, chybí Karviná římská 2, a to je právě ono propadlé městečko. Mimo šikmého kostela stojí za pozornost i osiřelý, ale udržovaný hřbitov, za jehož plotem se ale už rozkládá liduprázdná tajga, protkaná potrubími a jakoby odnikud nikam vedoucími kolejemi. Docela tajemný, divoký kraj...

1 0
možnosti
LJ

Součástí Karviné je i Darkov. Kromě lázní je tam i Darkovské jezero nebo Karvinské moře, setkal jsem se s oběma názvy. Má průměr asi 800 m a hloubku asi 40 metrů. Vzniklo tak, že se polovina vesnice Darkov vlivem poddolování propadla a zatopila ji voda. Psal jsem o tom v blogu: http://ladislavjilek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=570823

1 0
možnosti
JB

Jako rodilý Karviňák mám dotaz k označení Karviň. Nikdy jsem se s ním nesetkal (což samozřejmě nic neznamená). Vím, že za R-U se město jmenovalo oficiálně Karwin, polský a slezský ekvivalent byl a dodnes je Karwina nebo Karvino (jadym do Karvinej - jedu do Karviné). Po první světové válce a během čs.-polského sporu o Těšínsko docházelo k počešťování původních názvů (které do té doby neměly české ekvivalety) a začalo se mj. objevovat označení Karvín. Až po konečném rozdělení Těšínska mezi Československo a Polsko pak byl stanoven název Karvinná, jak ve článku uvádíte.

A opět si dovolím něco málo doplnit, což mi jistě velkoryse prominete :-). Kostel Povýšení sv. Kříže pochází ze 14. století (předpokládá se rok 1326). Ten empírový zámeček ve Fryštátě byl v držení pro Těšínské Slezsko (a nejen pro ně) velevýznamného šlechtického rodu Larisch - Mönichů. Během sedmidenní války byla Karvinná a vlastně i Fryštát centrem úporných bojů mezi čs. legionáři a polskými obyvateli, možná bychom mohli říci hornickou domobranou.

Z toho že ty fotky jsou nakřivo si nic nedělejte, například kostel Sv. Petra z Alkantary bude nakřivo vždycky, i kdyby se fotograf na hlavu postavil:-).

0 0
možnosti
Foto

E28v18a 96T30v13r74d63á

4. 8. 2017 20:24

Název obce Karviň uvádí např. Ottův slovník naučný. Vaše doplnění velmi vítám, protože moje informace jdou opravdu jen kratce po základu. Díky za podporu!

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. R^ Tímto jsem se o Karviné mnoho dozvěděl.

Pěkné fotky, až na to, že jsou skoro všechny nakřivo. To se dá opravit v počítači. Ještě lépe je tomu předcházet tak, že si foťák nastavíte, abyste při focení viděla "vodováhu". Sám jsem si foťák tak nastavil a funguje to bezvadně.

0 0
možnosti
Foto

E19v66a 63T77v12r21d14á

4. 8. 2017 16:24

Děkuji za připomínky, jsem amatér a jen to tak plácám na doplnění textu.

0 0
možnosti