Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Jako rodilý Karviňák mám dotaz k označení Karviň. Nikdy jsem se s ním nesetkal (což samozřejmě nic neznamená). Vím, že za R-U se město jmenovalo oficiálně Karwin, polský a slezský ekvivalent byl a dodnes je Karwina nebo Karvino (jadym do Karvinej - jedu do Karviné). Po první světové válce a během čs.-polského sporu o Těšínsko docházelo k počešťování původních názvů (které do té doby neměly české ekvivalety) a začalo se mj. objevovat označení Karvín. Až po konečném rozdělení Těšínska mezi Československo a Polsko pak byl stanoven název Karvinná, jak ve článku uvádíte.

A opět si dovolím něco málo doplnit, což mi jistě velkoryse prominete :-). Kostel Povýšení sv. Kříže pochází ze 14. století (předpokládá se rok 1326). Ten empírový zámeček ve Fryštátě byl v držení pro Těšínské Slezsko (a nejen pro ně) velevýznamného šlechtického rodu Larisch - Mönichů. Během sedmidenní války byla Karvinná a vlastně i Fryštát centrem úporných bojů mezi čs. legionáři a polskými obyvateli, možná bychom mohli říci hornickou domobranou.

Z toho že ty fotky jsou nakřivo si nic nedělejte, například kostel Sv. Petra z Alkantary bude nakřivo vždycky, i kdyby se fotograf na hlavu postavil:-).

0 0
možnosti
Foto

E71v66a 21T58v53r85d57á

4. 8. 2017 20:24

Název obce Karviň uvádí např. Ottův slovník naučný. Vaše doplnění velmi vítám, protože moje informace jdou opravdu jen kratce po základu. Díky za podporu!

0 0
možnosti
  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 725x
Prozaička. www.evatvrda.cz